Psihodrama za djecu

Psihodrama za djecu

Čemu služi dječja psihodrama ?

  • Djeca uživaju u igri,
  • simbolično izražavanje tijekom igre djeci daje slobodu da bez prinude, za njih razumljiv način, formuliraju osobne teškoće, odnosno da tijekom igre „isprobaju“ nova rješenja,
  • spontana angažiranost, preko direktnog sudjelovanja u igri ili iz uloge promatrača, djeci pruža posebno zadovljstvo, radost– katarzu,
  • dječja grupa, zajednički doživljaji tijekom igre često nadoknađuju ili dopunjavaju lošu ili pogrešnu socijalizaciju.

Što je dječja psihodrama?

Dječja psihodrama je grupna psihoterapijska metoda u kojoj se 4-8 djece približno istog uzrasta zajedno igra s dvije odrasle osobe koji su educirani voditelji dječje psihodrame. Susreti se najčešće organiziraju jednom tjedno u trajanju od 50 – 70 minuta s ciljem rješavanja problema u ponašanju djece.

Sudionici osmišljavaju priče koje potom zajedno igraju. Tijekom stvaranja priče svi sudionici postaju dio stvaralačkog procesa. Spontana igra oslobađa dječju kreativnost, dovodi do intenzivnih osjećaja zadovoljstva te pozitivno utiče na razvoj ličnosti. Dobrovoljno učestvovanje jača motivacijsku osnovu, opuštena atmosfera aktivira i pospješuje kreativne moći samoostvarenja i sposobnost samoozdravljenja.

Sudionici radionice su ravnopravni suradnici. Priče se uvijek odigravaju u „kao da svijetu“, u svijetu fantazije, gdje ne postoje loša rješenja i slaba postignuća. Djeca proživljavaju događaje koja su im nedostupna u svakodnevnom životu. Ako se dijete u svijetu čarolija uspjeva osnažiti preko ispoljenja unutrašnjih sadržaja onda stječe mogućnost mjenjanja i svojeg svakodnevnog ponašanja.

Za koga je ova metoda?

Djeci iznad 5 godina koja imaju potrebu za opuštenim druženjem gdje mogu doživjeti osobnu jedinstvenost, kreativnost i ljudsku veličinu, a pri tome mogu naučiti kako surađivati i prilagođavati se.

Kako izgledaju radionice?

Svaki susret počinje s prijemom djece nakon čega slijedi uvodna faza kada se djeca preko smišljenih aktivnosti prilagođavaju radu u grupi, pri čemu se previše zagrijana djeca dovode na „radnu razinu“, a suviše povučena djeca se motiviraju za rad i suradnju.

Dječji crtež, razgovor s voditeljima način je kako se animiraju sadržaji koji su svjesno neprihvatljivi i verbalno nepojmivi za dijete, ali se mogu igrom prikazati i oblačenjem kostima odigrati. Detalji crteža, fragmenti razgovora mogu poslužiti kao putokaz za kreiranje sadržaja priča, scena koje se odigravaju tijekom psihodramskog susreta. Djeca sama biraju i prihvaćaju uloge, oni i voditeljima dodjeljuju uloge.

Aktivnim pristupom svih sudionika započinje igra koja obogaćena improvizacijama, kostimiranjem, predstavlja jedinstvenu, neponovljivu formu.

ZA DJECU

  • ako bi rado dolazio u grupu gdje bi s drugom djecom zajednički smišljali priče koje bi kasnije i odigrali,
  • ako slučajno imaš neku lošu naviku koje bi se volio osloboditi,
  • ako si povremeno tužan ili nezadovoljan sobom, a htio bi to promjeniti
  • ako osjećaš da te ne vole dovoljno

Kako se uključiti?

Svi zainteresirani bit će uključeni u kratak inicijalni razgovor sa svrhom pružanja detaljnijih informacija o radionicama te upoznavanja roditelja i djeteta s voditeljima.

Broj mjesta na radionicama je ograničen.

Cijena 10 radionica – 1 000 kuna (100 kuna po radionici, mogućnost plaćanja u ratama).

Radionice će se održavati jedanput tjedno, tijekom 10 tjedana, u trajanju od 60 minuta.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.psihoterapija-psihodrama.com/wp-content/uploads/2012/11/dandelion-199271_1920.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 500px;}