Čovjek se ne može promatrati izolirano od odnosa u kojima sudjeluje. Mreža odnosa je infrastruktura naših života i mi smo uvijek uronjeni u njih kao članovi različitih grupa: od obitelji kao primarne grupe, preko razreda, društva prijatelja, organizacija, raznih zajednica do poslovnog okruženja.

Grupna psihoterapija predstavlja mikrokosmičku sliku vanjskog svijeta i nudi nam mogućnost da istražimo različite teme. Za razliku od individualnog rada, članovi grupe susreću se s reakcijama, mišljenjima i pogledima drugih članova, baš kao i u svakodnevnom životu. Strah i fantazija da su naši problemi jedinstveni, nerazriješivi ili da se moraju trpjeti u samoći, rastvaraju se u grupnom susretu uz veliko olakšanje uvidom da drugi znaju i mogu prepoznati naše probleme te da ih razumiju.

Duboke i trajne promjene mogu se dogoditi bilo kada u našem životu, samo ako se svjesno posvetimo promjeni i uzmemo vrijeme za promišljanje o svojim životima. Grupna psihoterapija, kao i svaki drugi oblik rada na sebi, zahtjeva kontinuiranost na tjednoj ili dvotjednoj osnovi. Osobni odnosi, sukobi i problemi istražuju se u atmosferi povjerenja i diskrecije, a terapijska funkcija grupnog rada učinkovitija je ukoliko se članovi susreću samo u grupi.

Svatko koristi grupu na svoj način i prema svojem tempu. Ipak, unatoč tim razlikama, grupa pruža ohrabrenje i potporu svima koji joj se pridruže. Članovi grupe s vremenom postaju sposobniji povezati svoje svjesne i nesvjesne procese mišljenja, osjećanja i djelovanja što je put u kvalitetniji život.

Osnovna grupna pravila

  • Pravilo diskrecije – članovi grupe se obvezuju na čuvanje tuđe privatnosti. Princip koji dozvoljava potpunu iskrenost i bezuslovnu slobodu u izražavanju i doživljavanju je obećanje da se događaji tijekom susreta neće prepričavati izvan grupe.
  • Preporuka redovitog dolaženja na seanse – kreativni proces je učinkovitiji i daleko moćniji kada je u kontinuitetu. Grupna kohezija i razvoj povjerenja razvijaju se puno brže kada su svi članovi prisutni. Na grupi se iznose osobni sadržaji o kojima je ponekad teško pričati i stoga je bitno da se svaki član grupe osjeća sigurnim i zaštićenim. S druge strane, osobi koja često izostaje teško će biti pratiti proces u grupi te će se osjećati izoliranim.
  • Preporuka da se ne kasni
  • Preporuka dobronamjernosti prema sebi – svaki član grupe potiče se pratiti svoje unutarnje procese i ponašati se u skladu s njima
  • Preporuka dobronamjernosti prema drugima – neprestana svjesnost svakog člana grupe da se drugi članovi ne povrijede.