Igra svijeta je ekspresivna terapija igrom koja se koristi u radu s djecom, odraslima, obiteljima, parovima i grupama.

Kao terapijska i samospoznajna metoda terapija igrom omogućuje zabavan i neprijeteći pristup nesvjesnom sadržaju; sigurno mjesto gdje možemo istražiti dubinu i kompleksnost osjećaja, unutarnjih konflikata i preplavljujućih životnih situacija bez potrebe da ih izrazimo riječima. Kroz nedirektivnu upotrebu simbola u terapiji igrom možemo bolje definirati i naučiti jezik vlastite psihe; kroz simbole naše teme, osjećaji, potrebe, strahovi i želje mogu poprimiti opipljiv, konkretan oblik i postati vidljivi u svijesti. Isti ti simboli, ispunjeni značenjima koje smo im sami pridodali, mogu se transformirati, mjenjati i pomicati, te stvarati nove relacije i sisteme odnosa.

Odrastanje često donosi i otuđenje od svijeta igre, fantazije i kreativne ekspresije. Igra i kreativnost su važni čimbenici emocionalnog zdravlja i osobnog razvoja, a terapijski proces može pomoći njihovom ponovnom otkrivanju. Dopustiti sebi spontanost i kreativnost prilikom slaganja svijeta nije lako. Mnogi se vjerojatno ne sjećaju kada su se zadnji put slobodno igrali.

Neprestana aktivnost i zahtjevi svakodnevice, otuđenje od dubokih emocija, traumatičnog i bolnog iskustva, poruke koje nas pozivaju da odstranimo osjećaje – da budemo racionalni, da mislimo linearno; prilagođavanje naših snova i fantazija onome što je društveno prihvatljivo; svi ti procesi blokiraju autentični odnos prema vlastitom unutarnjem svijetu, te drugim ljudima u vanjskom.

Što smo više blokirani, to smo više otuđeniji. Što su emocije, misli i sjećanja dublje potisnuti, to su udaljeniji od naše svijesti i manja je mogućnost da ih izrazimo riječima.

Neurobiološka istraživanja podupiru činjenicu da su bolna emocionalna sjećanja i traumatična iskustva pohranjena u limbičkom sustavu i desnoj hemisferi mozga. Upravo su zato neverbalne i ekspresivne terapije poput Igre svijeta uspješne jer kroz igru, dramu i imaginaciju mogu aktivirati ta područja te lakše otkriti i osloboditi sadržaj kako bi psiha mogla zacijeliti.

Iskustvo rada s klijentima govori kako terapija doista počinje tek kada se klijent prepusti i započne igrati. Iako klijent možda nema osobni cilj ili temu na kojoj želi raditi, slažući svijet, birajući i koristeći simboličke elemente, omogućava psihi pronaći vlastiti smjer, bez kontrole ega.

Sloboda da stvorimo bilo kakav svijet omogućava slabljenje naših psihičkih obrana i otpora.

Tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci, kroz seriju scena i svjetova koji su izgrađeni, aktiviraju se svjesni i nesvjesni aspekti psihe. Svijesni um ili ego, otpušta kontrolu i sadržaji dublje razine počinju se pojavljivati. Klijenti ne razmišljaju niti ne planiraju svoj svijet, već dopuštaju da se svijet spontano izrodi. Ego se uzmiče u stranu i postaje znatiželjni svjedok svijeta koji nastaje.

Svjetovi i scene složene u terapiji igrom najčešće su nesvjesni sadržaji koje je potrebno otpustiti ili osvjestiti kako bi se povratila psihička ravnoteža. Takvi sadržaji mogu biti blokirani osjećaji, nerazriješeni konflikti, specifična ili nespecifična razočaranja, negativna vjerovanja i stavovi, različite skripte o sebi, obrambeni stavovi prema svijetu i ljudima, agitacije, frustracije, ljutnja, tuga, strah…Dobar dio tog sadržaja nalazi se u “Sjeni” – nesvjesnom dijelu pishe koji prema C.G. Jungu sadrži sadržaj koji nije integriran u ego.

Uz negativan sadržaj, postoje i pozitivne kvalitete, vještine i talenti koji nisu dovoljno svjesni, točnije nisu dovoljno njegovani, razvijeni i izraženi.

Za osobni napredak i zdravlje nužno je da pozitivna energija bude izražena, a negativna otpuštena.

Igra svijeta:

  • Simbolička igra koja omogućuje individualizaciju
  • Oslobađa kreativnost i spontanost, unutarnje osjećajem percepcije i sjećanja; konkretizirajući ih i dovodeći u vanjski svijet
  • Omogućava regresiju i lakšu dostupnost zaboravljenih sjećanja, misli i osjećaja kako bi došlo do integracije i iscjeljenja
  • Stvara most između nesvjesnog i svjesnog, unutarnjeg i vanjskog svijeta, mentalnog, duhovnog i fizičkog, neverbalnog i verbalnog
  • Poziv na spontanu igru bez pravila i bez kazne
  • Umanjuje obrane i otpore jer nije prijeteća
  • Opunomoćuje klijenta za prijelaz iz uloge žrtve u ulogu kreatora i nositelja vlastitog ozdravljenja
  • Siguran ulazak u arhetipsko, mitsko i transpersonalno područje psihe
  • Aktivacija prirodne, samoiscjeljujuće funkcije
  • Metoda pomoću koje djeca i odrasli s problemima u verbalizaciji mogu pronaći izraz i integraciju

Ukoliko bi htjeli isprobati ovu kreativnu metodu rada na sebi, pošaljite mi email na vedran.korusic@gmail.com ili nazovite na 091 515 85 40 kako bi dogovorili besplatni uvodni susret.

Pročitajte o igri svijeta za djecu