Često je donošenje odluke o odlasku na psihoterapiju ili savjetovanje najteži dio procesa. Ukoliko se informirate o tome, to je prvi pozitivan korak, jer pokazuje spremnost za suočavanje sa životnim teškoćama i motiviranost da ih se razriješi. U srcu terapije je odnos između vas i terapeuta. Vjerujemo da iz tog razloga odnos koji gradimo s klijentom utvrđuje uspjeh terapije. Bitno je pronaći terapeuta kojem možete vjerovati i s kojim se osjećate sigurno.

Želimo vas informirati o nekoliko najbitnih načela psihoterapijskog rada i međusobnih odgovornosti između nas kao terapeuta i vas kao klijenata.

Povjerljivost
Osjećaj sigurnosti i zaštite je vrlo bitan, jer klijenti pričaju o iskustvu i mislima o kojima je ponekad teško pričati. Svaka komunikacija je povjerljiva; bez obzira radilo se o susretu uživo, preko telefona, Skype-a ili putem e maila. Psihoterapija vam osigurava siguran prostor u kojem sve što kažete ostaje između vas i psihoterapeuta. Postoje dvije zakonske iznimke – kad se radi o zlostavljanju i kad se radi o počinjenju nekog kaznenog djela. Te dvije stvari terapeut je dužan po pravilima svoje struke prijaviti nadležnim institucijama.

Odluka o suradnji
Uvodni susret je najbolji način da se upoznamo i zajedno procijenimo o nastavku zajedničke suradnje. Ukoliko razmišljate o početku psihoterapije, slobodno nam se javite i ugovorite uvodni susret. Osim osnovnih informacija, pričat ćemo o vašim potrebama i ciljevima te na temelju toga procijeniti koji bi oblik rada bio najkorisniji. Nakon toga, zajednički ćemo donijeti odluku o nastavku suradnje.

Trajanje i čestina susreta
Individualni susreti obično traju 50-60 min. Čestinu susreta dogovaramo s klijentom ovisno o potrebama i mogućnostima. Uobičajena preporučena čestina susreta je jednom tjedno. Za klijente koji osjećaju potrebu za više podrške (obično u početku terapije ili u kriznim periodima), mogući su i susreti više puta tjedno. Ponekad je radi određenih okolnosti moguće imati susrete na dvotjednoj bazi, najčešće u kasnijim fazama terapije.

Odgovornost za dolazak
Kao terapeuti odgovorni smo biti prisutni na svakom susretu u dogovoreno vrijeme i to vrijeme ne ustupamo drugom klijentu. Isto očekujemo od klijenata ukoliko žele ostvariti svoje ciljeve.
Ukoliko ste spriječeni doći na dogovoren susret, potrebno je otkazati ga barem 24 sata prije dogovorenog termina, kako bi vaš termin mogli ponuditi nekom drugom. Ukoliko to ne učinite, naplatit ćemo vam termin kao da ste ga iskoristili.

Aktivnost i odgovornost za promjenu
Psihoterapija je aktivni suradnički proces koji podrazumijeva aktivno sudjelovanje klijenta. Nitko, pa ni psihoterapeut, nema čarobni štapić, niti moć da vas promijeni, jer jedino vi sami možete odlučiti preuzeti odgovornost za promjene. Terapeutova odgovornost je da vam pomogne sagledati problem iz različitih perspektiva, da vas ohrabri i podrži u preuzimanju odgovornosti i pronalaženju dovoljno dobrih rješenja za sebe. Ono što dajemo jesu povratne informacije i tumačenja onoga što čujemo, vidimo i osjećamo, kao i obraćanje pozornosti na nesvjestan proces koji se očituje u onome što je ostalo neizgovoreno, nedorečeno i nepovezano na takav način da dolazite do mogućnosti „vidjeti“ jasnije sebe, situaciju i mogućnosti. Klijenti u procesu dolaze do vlastitih uvida i zaključaka te sami odlučuju žele li ili ne primjeniti te uvide u svome životu.

Na nama je da svojim kompetencijama i iskustvom budemo vaš vodič kroz cijeli proces, ali vi ste onaj koji donosi odluke.

Prekidanje terapije
Razlozi za prekid terapije mogu biti različiti – preseljenje, promjene životnih okolnosti, loša financijska situacija… Važno je znati da naprasno prekinute terapije najčešće ostavljaju problem neriješenim, jer ostavljaju proces nazavršenim. No, klijent ima pravo u bilo kojem trenutku prekinuti daljnju suradnju. Ukoliko odlučite prekinuti s terapijom, potrebno je da svoju odluku podijelite s terapeutom i najavite odlazak nekoliko susreta unaprijed ili ostavite mogućnost za minimalno još jedan susret. Na taj način dobijate mogućnost da barem u određenoj mjeri zaokružite ono što ste postigli do sada i pripremite se za budući period.

Setting
Individualna psihoterapija odvija se u našem ugodnom i udobnom prostoru u unaprijed dogovoreno vrijeme. Psihoterapijska seansa obično traje 50-60 min. Uobičajena učestalost susreta je jednom tjedno, uz mogućnost dogovora za češće susrete ukoliko za time osjećate potrebu ili rjeđe u završnim fazama terapije (npr. svaka 2 tjedna). Termine individualne terapije dogovarate sa svojim terapeutom ovisno o vašim preferencijama i obavezama.

Plaćanje

Ukoliko iz bilo kojeg razloga želite otkazati ili zamijeniti dogovoreni termin, molimo vas da to učinite barem 24 sata ranije. U suprotnom ćemo naplatiti punu cijenu susreta.

“Smatram da je psihoterapija preskupa!”

Da, istina je da odlazak na psihoterapiju može dosta koštati. Činjenica je i da su materijalne poteškoće jedna od aktualnih tema danas. No, važno je i napraviti procjenu koliko je isplativo uložiti u ovakvu vrstu podrške. Živimo u društvu koje premalo informira i premalo potiče na potpuno i trajno rješavanje problema koji nas muče. Umjesto toga kroz medije se podržavaju „brza rješenja“ u vidu uzimanja lijekova protiv depresije ili anksioznosti, kozmetičkih tretmana od kojih bi se trebali osjećati bolje u svojoj koži ili shoppinga kao bijega od većine naših problema. Važno je pogledati širu sliku. Kada promatramo koliko se na godišnjem nivou potroši novca na stvari koje čine da se osjećamo bolje kratkotrajno ili površno (pokloni, odjeća i sl. ), dobro je razmisliti o alternativnoj mogućnosti koja se nudi – gdje bi nas dovelo da taj novac na neko vrijeme uložimo u priliku da direktno radimo na svojim osjećajima i promjeni onoga što nas muči. Kad razmišljate o trošku psihoterapije, zapitajte sebe također i koliki je trošak ne-odlaska na terapiju. Zapitajte se koliko novca biste mogli zarađivati kad biste uz pomoć psihoterapije prepoznali i uklonili prepreke koje ste postavili na put ostvarivanja vaših istinskih ciljeva. Čak i ako vam se cijena terapije čini visoka, ona se isplati. Isplati se uložiti u sebe, svoje osjećaje, svoje odnose i svoje istinsko zadovoljstvo životom.