Za sve kojima je jutro jedino vrijeme koje mogu odvojiti i posvetiti ga sebi, jer su im popodneva radna ili ispunjena drugim sadržajima, formira se jutarnja iskustveno-terapijska grupa usmjerena prema osobnom razvoju, pružanju ohrabrenja i potpore te zaštiti mentalnog zdravlja.

Kroz rad u iskustveno-terapijskoj grupi prorađuju se navike, strahovi i naučeni obrasci ponašanja koji su prepreka na putu kvalitetnijeg života. Uči se kako prepoznati vlastite potrebe i analiziraju se uloge koje se igraju u odnosima kako bi došli do jasnijih uvida o vlastitoj prirodi. Prepoznaju se i osnažuju vlastite snage i kvalitete kako bi se oslobodio kreativni životni proces i orijentirao prema djelovanju, donošenju odluka i akciji.

Po jutru se dan poznaje” (narodna poslovica)

Zašto terapijska grupa?

Čovjek se ne može promatrati izolirano od odnosa u kojima sudjeluje. Mreža odnosa je infrastruktura naših života i mi smo uvijek uronjeni u njih kao članovi različitih grupa: od obitelji kao primarne grupe, preko razreda, društva prijatelja, organizacija, raznih zajednica do poslovnog okruženja.

Grupa predstavlja mikrokosmičku sliku vanjskog svijeta i nudi nam mogućnost da istražimo različite teme. Za razliku od individualnog rada, članovi grupe susreću se s reakcijama, mišljenjima i pogledima drugih ljudi, kao i u svakodnevnom životu. Strah i fantazija da su naši problemi jedinstveni, nerazriješivi ili da se moraju trpjeti u samoći, rastvaraju se u grupnom susretu uz veliko olakšanje uvidom da drugi znaju i mogu prepoznati naše probleme te da ih razumiju.

Duboke i trajne promjene mogu se dogoditi bilo kada u našem životu, samo ako se svjesno posvetimo promjeni i uzmemo vrijeme za promišljanje o svojem životu. Grupna psihoterapija, kao i svaki drugi oblik rada na sebi, zahtjeva kontinuiranost na tjednoj ili dvotjednoj osnovi. Osobni odnosi, sukobi i problemi istražuju se u atmosferi povjerenja i diskrecije, a terapijska funkcija grupnog rada učinkovitija je ukoliko se članovi susreću samo u grupi.

Svatko koristi grupu na svoj način i prema svojem tempu. Unatoč tim razlikama, grupa pruža ohrabrenje i potporu svima koji joj se pridruže. Mnogi dolaze u kontakt s osjećajima koje po prvi put direktno uspjevaju osjetiti, izraziti i otpustiti u sigurnoj okolini, bez straha da će ih netko kazniti, odbaciti ili krivo shvatiti. Članovi grupe s vremenom postaju sposobniji povezati svoje svjesne i nesvjesne procese mišljenja, osjećanja i djelovanja što je put u kvalitetniji život.

Zašto psihodrama?

Za razliku od konvencionalne psihoterapije, umjesto da pasivno sjedimo i pričamo o problemima, u psihodrami smo potaknuti aktivno istražiti naša pitanja i teme kroz razne psihodramske kreativne tehnike. Na taj način aktiviramo naše cjelokupno biće na fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razini, oslobađajući i razvijajući zamrznute nesvjesne potencijale u potrazi za potpunijim i boljim odgovorima na životne izazove i probleme.

Kao metoda vježbanja života bez straha od kazne ili moguće pogreške, u psihodrami uvid, integracija i rješenje problema svakodnevnog života, bez obzira bili oni profesionalne ili osobne prirode, postiže se uz pomoć članova grupe i/ili uz pomoć psihoterapeuta.

Dinamika procesa objedinjuje imaginaciju, akciju te filozofski pogled koji potpomaže našoj sposobnosti da ostvarimo promjene, osiguramo sigurnost i povjerenje te stimuliramo kreativnu energiju koja često dovodi do izuzetnih promjena. Uvidi dobiveni u psihodramskom iskustvu mogu biti toliko neposredni, živi i intenzivni da stvaraju trajan pozitivan učinak.

Isto tako, raditi u grupi, slušati i gledati priče te sudjelovati u scenama drugih članova, za mnoge je značilo priliku ponovnog učenja kako poštovati i vrednovati tuđe životne priče.

Kao psihoterapijska i edukativna metoda, psihodrama je prikladna za sve, bez obzira na dob, spol, zanimanje ili psihoterapijsko iskustvo.

Više o psihodrami pročitajte ovdje.

Jutarnja iskustveno-terapijska grupa sastajat će se jednom tjedno u jutarnjem terminu u Centru za psihodramu, Trg žrtava fašizma 3. Svaki član grupe obvezuje se sudjelovati minimalno 3 mjeseca te dolaziti na grupu redovito svaki tjedan.

Prije uključivanja u grupu, svi prijavljeni prolaze inicijalni intervju. Radi se o individualnom razgovoru koji će biti organiziran za svakog pojedinačno u vrijeme koje dogovorimo. Taj sastanak vas ne obvezuje na uključivanje u grupu i ne naplaćuje se.