Stoljećima je razdoblje zimskog suncostaja bilo vrijeme mirovanja i refleskije na proteklu godinu. Suncostaj ili solsticij predstavlja prirodno vrijeme kada Zemlja napravi jedan krug oko Sunca. Nazvan je suncostaj jer u to vrijeme kao da Sunce prividno stane te se nakon tri dana počne gibati u suprotnom smjeru. To je razdoblje kada su noći najduže, kada priroda ima svoje vrijeme mirovanja, a manjak svijetla i aktivnosti kod ljudi prirodno otvara prostor introspekciji, razmišljanjima o protekloj godini te nadanjima, fantazijama i planovima za godinu koja nadolazi. Nedostatak sunčeve topline nadomješta se toplinom ljudskih odnosa i obiteljskog ognjišta.

Danas je zimsko razdoblje s Božićem i Novom godinom aktivnije nego ikada u ljudskoj povijesti te se zbog svoje užurbanosti i komercijalizacije sve češće opisuje kao izrazito stresno razdoblje. Početak nove godine koji se ubrzano približava psihološki je najbolje vrijeme za početak promjena, postavljanje i ostvarivanje ciljeva. Odluke se često zaborave ili odbace jer su nerealne i donesene na brzinu, bez pomnijeg poniranja u sebe, ili se ciljevi ne ostvare jer nas na putu ostvarivanja ciljeva sprečavaju nezavršene situacije iz prošlosti.

Cilj ove radionice je stvoriti prirodne uvjete zimskog suncostaja i “otvoriti vrijeme” za istraživanje, propitkivanje i refleksiju o godini na izmaku u sigurnoj, toploj i podržavajućoj okolini grupe. Koristeći kreativne tehnike sudionici će dobiti mogućnost “pogleda izvana” na proteklu godinu, određeno životno razdoblje, odnos ili događaj, te se prema svojoj potrebi vratiti tada, u to vrijeme, i učiniti nešto novo, izmjeniti postojeće ili završiti nezavršeno. Na taj način, sudionici će moći stvoriti plodno tlo za stvaranje zdravih i konstruktivnih novogodišnjih odluka.

Datum: 10. i 11.12.2016.

Subota od 10:00 do 18:00, nedjelja od 10:00 do 16:00 (predviđene su pauze za ručak)

Broj mjesta je ograničen, prijave se primaju do 07.12.2016.

Mjesto: Memento Centar, Trg žrtava fašizma 3, kat 3., Zagreb

Informacije i prijave: vedran.korusic@gmail.com

Cijena radionice iznosi 750 kn.

Kako bi potvrdili svoje mjesto na radionici, molimo vas da se prijavite putem maila na vedran.korusic@gmail.com. Nakon vaše prijave dobit ćete mail potvrde s podacima za uplatu.

U mailu obavezno navedite:

  • Ime i prezime
  • Godina rođenja
  • Radno mjesto
  • Obrazovanje
  • Telefon/Mobitel
  • Mjesto prebivališta
  • Email

Ova dvodnevna radionica namjenjena je osobama:

  • koje žele novo iskustvo rada na sebi na kreativan i spontan način; osobama koje su zainteresirane za osobni rast i razvoj, unošenje promjena u vlastiti život, bilo iz osobnih ili profesionalnih razloga;
  • koje su zainteresirane za psihodramu i htjele bi se upoznati s psihodramskim načinom rada, bez obzira na dob, spol, zanimanje ili stručnu spremu;
  • budućim psihodramskim edukantima kao uvjet za uključivanje u edukaciju. Ulazak u edukaciju nije uvjet za pristupanje ovoj radionici. Radionica je otvorena za sve bez obzira na dob, spol, zanimanje ili stručnu spremu.

Voditelji:

Ivana Jurić
Ivana je dječji i klinički psiholog, voditeljica i trenerica psihodrame sa Europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP), te završenim edukacijama iz dječje integrativne psihoterapije i transgeneracijske psihoterapije. Ona je iskusna individualna i grupna psihoterapeutkinja, voditeljica edukacijskih radionica za roditelje i odgojitelje (učitelje). Uključena je u rad s odraslim osobama, adolescentima i djecom. Predsjednica je i jedna od osnivača Centra za psihodramu (stručne udruge osnovane s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja psihodrame kao psihoterapijske i edukativne metode u Republici Hrvatskoj). U privatnom životu je supruga i majka troje djece, a u slobodno vrijeme se izražava kroz fotografiju, biciklizam i ples.

Vedran Korušić
Psihodramski psihoterapeut i dječji integrativni psihoterapeut s Europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP), asistent trener Centra za psihodramu. Završio je petogodišnju trajnu stručnu edukaciju za psihodramskog psihoterapeuta pri Institutu za psihodramu i četverogodišnju edukaciju za integrativnog dječjeg psihoterapeuta pri Udruženju za dečiju integrativnu psihoterapiju. Certificirani je play terapeut. Jedan od osnivača Centra za psihodramu i član Udruge za integrativnu dječju psihoterapiju – UPSI. Osnivač i jedan od urednika psihoterapijskog časopisa – “Double” – časopis za psihodramu, sociodramu i sociometriju.