Psihodramske iskustveno-terapijske grupe

U svima nama postoje emocije koje izbjegavamo izraziti, tajne o kojima se bojimo pričati i životne situacije kojih se ne želimo sjetiti. Zajedno s lošim uspomenama i manama, potisnuli smo i dobra sjećanja i naše dobre osobine. Toliko puta smo potisnuli dijeliće sebe u taj duboki tamni prostor da je moguće da smo zaboravili tko smo i što želimo u životu. Spontanost i kreativnost koje imaju potencijal ispuniti život radošću, izgubljeni su i nadomješteni dosadom, tupošću ili osjećajem da ne živimo život, već da život živi nas, da ne odlučujemo sami za sebe, već da drugi odlučuju umjesto nas.

Psihodrama je akcijska psihoterapijska metoda koja otkriva skrivene probleme, osjećaje i obrasce ponašanja brže nego konvencionalna terapija razgovorom. Često se definira kao “proba” za život, tj. kao metoda vježbanja života bez straha od kazne zbog mogućih grešaka ili loših odluka.

Odigravajući naše probleme u psihodrami, u mogućnosti smo fizički doživjeti naš unutarnji svijet koji postaje konkretan i vidljiv našim očima iz nove perspektive. Takvo vanjsko odigravanje daje nam objektivniji uvid u ono što se dogodilo ili što se nije dogodilo, lakše uočavamo poveznice između sadašnjih i prošlih događaja te nam omogućuje izvesti sve ono što nismo stigli ili nismo smjeli u životu, dovršiti priče koje nikada nisu dovršene ili isprobati situacije i uloge koje nikada nismo imali prilike isprobati kako bismo u budućnosti bili u stanju svjesno ući u bolje priče, priče koje sada sami izabiremo živjeti.

Na taj način aktiviramo naše cjelokupno biće na fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razini, oslobađajući i razvijajući zamrznute nesvjesne čovjekove potencijale i kvalitete u potrazi za potpunijim i boljim odgovorima na životne izazove i probleme.

Odigravanjem smanjujemo vlastitu anksioznost i obrane, dopuštajući kreativnosti i spontanosti da izrone iz dubine te u sigurnom okruženju grupe promjenimo situacije koje nam stoje na putu uspješnog i zadovoljavajućeg života.

Kroz psihodramu možete:

 • dobiti sigurno i terapijsko mjesto za iscjeljenje
 • povezati se s prijašnjim, davno zaboravljenim iskustvima, osjećajima i uvidima
 • razumijeti na koji način su vaši trenutni simptomi samo pokušaji da se nosite s posljedicama odrastanja u vašoj obitelji
 • naučiti na koji je način emotivno, fizičko ili seksualno zlostavljanje koje ste doživjeli u prošlosti povezano s načinom na koji se ponašate i kako se osjećate danas
 • upoznati se sa zdravijim strategijama rješavanja problema kako bi zamjenili stare destruktivne strategije
 • razviti vještine asertivnosti, samozastupanja, samoodržanja te stvaranja i održavanja odnosa
 • naučiti vjerovati sebi i svojim percepcijama realnosti te razumijeti ispravnost tih percepcija
 • osvijestiti uloge koje igrate u tuđim životima, kao i uloge koje drugi igraju u vašem životu
 • pospješiti spontanost tako da se osjećate slobodnije i više u kontaktu sa sobom
 • razumijeti skrivene motivacije i dobiti koje se kriju iza određenih ponašanja
 • postati svjesniji vlastitih misli, osjećaja, ponašanja, motivacija i odnosa te naučiti kako ih razlikovati
 • razviti bolje razumijevanje životnih situacija
 • razvijati empatiju
 • vidjeti posljedice našeg ponašanja na drugima
 • razviti nove odgovore i rješenja, istražiti i otkriti nove sposobnosti i nove mogućnosti
 • isprobati, naučiti ili pripremiti bolje odgovore na životne izazove

Psihodramska grupa sastaje se jednom tjedno u trajanju od 2 i pol sata u prostorijama Memento Centra, Trg žrtava fašizma 3, Zagreb. Svaki član grupe obvezuje se sudjelovati minimalno 3 mjeseca. Ovisno o broju zainteresiranih, postoji mogućnost formiranja nove psihodramske grupe u poslijepodnevnim ili jutarnjim terminima ili priključivanje grupama koje su otvorene za primanje novih članova.

Prije uključivanja u grupu, svi prijavljeni prolaze inicijalni intervju. Radi se o individualnom razgovoru koji će biti organiziran za svakog pojedinačno u vrijeme koje dogovorimo. Taj sastanak ne obvezuje na uključivanje u grupu i ne naplaćuje se, već služi kako bi obostrano donijeli odluku o uključivanju u grupu ili pronašli neku drugu primjereniju opciju za terapijski rad.

Grupu vode Vedran Korušić i Ines Cokarić, oboje psihoterapeuti s dvije psihoterapijske edukacije i europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP) te bogatim iskustvom u vođenju psihodramskih grupa i osobnog razvoja.

Prijave i sve dodatne informacije:

Ines Cokarić – 098 1898 243 ili na mail:  [email protected]

Vedran Korušić – 091 515 8540 ili na mail: [email protected]

Ako razmišljate o psihoterapiji, ali niste sigurni je li to prava stvar za vas, pročitajte naše tekstove i saznajte više informacija o tome što je psihoterapija i kome je namijenjena:

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.psihoterapija-psihodrama.com/wp-content/uploads/2011/09/PSIHODRAMA_GRUPE.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}